Proeve van Bekwaamheid (2)

cartoon-24

Mijn ‘Proeve van Bekwaamheid’ – (2)

de leergang Sociale Media voor Leren en Veranderen

Dit is een vervolg op Mijn Proeve van Bekwaamheid (1).

Een omschrijving van de casus:

Tijdens het werken aan mijn casus: Production of a Handbook on Exits, Exiting and Moving On for International Philanthropy’ ben ik gestart met de houding van al werkenderwijs komen we tot een ontwerp. Het oorsporonkelijke idee was dat we aan de hand van een eerste infographic steeds tot aanpassingen dan wel volgende infographic zouden gaan komen. Ik verwachte daarmee te bereiken dat we gaande het traject enkele bruikbare illustraties zouden krijgen. Daarmee zouden we in staat zijn om de nadruk op tekst en woorden zo kenmerkend voor de handboeken tot dusverre  te veranderen. Verder hadden we de aanzet voor een diversiteit aan sociale media toepassingen gemaakt. In het kort:

  •  We hebben verschillende blogs gebruikt  om over onze voortgang te schrijven, reacties te verkijgen en de filantropische organisaties op de hoogte te houden van de vooruitgang.Er zijn drie blogs geschreven twee over de voortgang en een is een kort literatuur onderzoek, deze blogs zijn op verschillende kanalen verspreid gedurende de eerste maanden;
  • Er zijn meer dan twintig online interviews gehouden (45′ – 90′) per interview via Skype, in principe zijn deze interviews opgenomen. Meerdere keren is er via skype meegeluisterd tijdens een interview. Er is een face-2-face interview geweest waarbij er eook een open skype verbinding is gemaakt zodat deelname aan het interview mogelijk was;
  • We hebben een webinar gehouden met twee sprekers geidentificeerd op basis van van de interviews, een dertigtal aanmeldigen en twaalf actieve deelnemers. Voor deze webinar hebben we webex gebruikt, aangevuld met een vijfal polls over stellingen die we met elkaar hebben ontwikkeld.. Ik hoop dat de webinar technologie de komende jaren snel gaat,want de mate
  • Er is een eerste versie van een on-line tool gemaakt en ondanks gedetailleerde verbeteringen is deze on-line tool niet verder afgemaakt. Erg spijtig,want in de ‘proto typing’ leek het erop dat het goed werkte om reacties los te krijgen.
  • Dropbox is een erg praktisch en prettige applicatie voor het werken aan een gezamenlijke tekst, het is gebruiksvriendelijker dan Google drive omdat er minder format aanpassingen ljken te worden gemaakt.
  • We zijn ooit gestart met een delicious, die ik gebruikt heb voor het maken van de bibliografie, alleen daarna is deze verwatert.
  • Er is geen gebruik gemaakt van twitter, er was geen unieke hashtag en ook geen voldoende uitgewerkte strategie voor het ‘twitteren’. Ik hoop dat we daar nog een slag in gaan slaan.

De belangrijke leermomenten?

Casus opbrengst voor de betrokkenen Eigenlijk hebben we daar beperkt zicht op, immers dit handboek is niet de uitkomst van een vraag uit een netwerk of community. Het gebruik van het handboek door bezoekers en downloads zal pas in de loop van de tijd (weken en maanden) duidelijk worden. De interviews waren voor veel mensen een vorm van erkenning dat hun ervaring toch de moeite waard was. De blogs hebben meerdere nieuwe contacten en ook goede bronnen van informatie opgeleverd. Het webinar heeft vier positieve inhoudelijke reacties opgeleverd. De casus heeft laten zien dat er over dit onderwerp van exits, een zekere schroom bestaat, er is weinig over gepubliceerd, er is (door ons) maar een voorbeeld gevonden van een organisatie die jaren na afloop terug is gegaan om te onderzoeken welke effecten en belevingen er nog zichtbaat waren, dit toont aan dat er nog veel onduidelijk is over dit thema van exiting. Mijn conclusie is dat het de moeite waard is om een blended leertraject over exiting voor directeuren en voorzitters op te zetten.

Wat zijn 2 opbrengsten, inzichten die er dan voor jezelf uitspringen?Belangrijkste leerpunt is het belang van het ontwerp waarbij je uit gaat van de interactiviteit van sociale media en dat al doende werken en verbeteren een werk en leer houding is waar je allert op moet blijven. Ik vermoed dat dit voortkomt uit een denken waarbij je sociale media er nog aan toevoegt, terwijl als je vanaf het begin af het ontwerpen start vanuit het denken in interactie, waarbij sociale media maar een middel of tool zijn hellp om geintegreerder na te denken over een ontwerp.

Er ontstaan regelmatig nieuwe mogelijkheden, twee voorbeelden:

We hebben bijvoorbeeld een lijst van 200 citaten uit de interviews voor het handboek, pas later realiseerde ik me dat je die citaten als tweets kunt gaan versturen met een specifieke hashtag, ook al zijn deze citaten inmiddels  annoniem gemaakt, anders krijg je geen toegang in de niche wereld van filantropie. Nog steeds denk ik dat je deze tweets kunt gaan versturen over exits. Door deze reflectie ga ik daar nog eens werk van maken. Op dit moment hebben we nog geen specifieke of algemene hashtag.

Het verwerken van het commentaar op het handboek kun je per persoon binnen laten komen, je kunt ook de mogelijkheid openen om een webinar te houden of een Hangout waarbij je van een groep terugkoppeling ontvangt. Hierdoor bouw je verder aan het ‘netwerk’.

Ik noem dit ook wel eens: oud denken en werken die wringt met het nieuwe werken.

8 velden instrument on exiting ->feedback geven via online-

One Comment

  1. Yvonne van der Pol says:

    In vervolg op blog 1, goed om te lezen hoe je casus verder vorm heeft gekregen. Ik deel je conclusie dat hoe je sociale media vanaf het ontwerp inzet van cruciaal belang is. Doe je het erbij? En kan het dus ook weer geschrapt worden? Of is het een essentieel integraal onderdeel van een verander- of leerproces? Het bekende oude en nieuwe denken en doen in conflict. Overigens vind ik ook je inhoudelijke conclusie dat het de moeite waard is om een blended leertraject over exiting voor directeuren en voorzitters op te zetten een goede. Why not? Ik zou zeggen: doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.