Werken met Talenten en opstellingen

Een talentenfocus is aantrekkelijk, omdat het uitgaat van wat je vanzelf doet en als je het doet krijg je er energie en voldoening van. Op deze wijze kun je voor jezelf ontdekken of een competentie ook een talent in actie is. Al eerder heb ik gewerkt met de sterke punten benadering van Buckingham in het maken van Persoonlijke Ontwikkelings Plannen gebaseerd op  het ontwikkelen van sterke punten. De talent gesprekken waren leuke gesprekken, omdat het uitdrukkelijk start bij het positieve en samen ga je op zoek naar de talenten. Toentertijd lukte het om daarmee een sterk team te maken, waarbij er oog onstond voor elkaars talenten en sterke punten. Later heb ik met aanmerkelijke minder succes geprobeerd om een talenten benadering toe te passen, terwijl er gedetailleerde competentie profielen waren ontwikkeld en de HR-adviseur alleen verstand van competentie management had, in een dergelijke setting is  een talenten focus ‘vechten tegen de bierkaai’. Werken met een talentenbenadering heb ik daarna voortgezet in mijn begeleidings en adviespraktijk, toch was het kaderen van die talentenfocus een deel van mijn motivatie om mee te doen aan een kort leertraject Werken met talenten en opstellingen, en verder wilde ik verkennen of het iets oplevert om als 55 plusser ‘iets’ met talenten te doen…..eigen talenten ontdekken. Het korte antwoord is Ja, doen!

Uitgangspunten zijn de sterkte benadering, geloven in talenten en dat het loont om talenten op te speuren. Het leertraject verzorgd door Margriet Schut en Brenda Vos, verschillend en complementair zijn het onmiskenbaar coachende facilitatoren die het talent denken, kijken en coachen ‘lekker’ in de vingers hebben. Belangrijker is dat het traject veel aangename verrassingen biedt:

  • Een van de leukste aspecten van werken met talenten is dat anderen vaak gemakkelijker jouw talenten zien, dus goed gezelschap dat zich kenmerkt door nieuwsgierigheid is een vereiste! Dit wordt ook wel de relationele kwaliteit genoemd, een voorbeeld uit een talenten gesprek: Is een van jouw talenten niet kennisspons? Hoezo? Omdat jij zo moeiteloos namen en referenties kan geven, ik ken ze wel maar heb ze zelden zo paraat …. hmmm nooit zo over nagedacht.
  • Denken in talenten nodigt uit en dwingt ook wel om een onderscheid te maken tussen talenten en competenties,  een talent-in-actie gaat vanzelf en geeft je ook plezier en energie. Competent zijn levert je veel minder op. Ik ben bijvoorbeeld competent in het ontwikkelen van interactieve beleidsprocessen, maar krijg daar weinig voldoening uit.
  • Een ander kenmerk van talenten is dat je in ‘flow’ bent. Het besef van tijd verdwijnt. Ik heb het talent ontrafelaar en kan zonder problemen een gehele middag op zoek gaan naar de originele bron van een inspirerende tweet, referentie of naam in een artikel.
  • Het herkennen en erkennen van je eigen talenten is belangrijk omdat het je ook een focus geeft. Uit de positieve psychologie weten we dat het ontwikkelen van talenten veel makkelijker verloopt dan het opsnorren en constateren van fouten en gebreken en die proberen te compenseren, met dat laatste kun je eindeloos bezig zijn en het is zeer de vraag of je er daadwerkelijk gelukkig van wordt. Ik heb geen talent voor techniek – soms lastig als man ;-); ik heb wel een talent voor vragen en observeren en dus is voordoen en de kleine stapjes zien en benoemen eigenlijk makkelijker.

Het leertraject maakt gebruik van de talententoolbox van Luk Dewulf en Peter Beschuyt.http://norulesjustwords.files.wordpress.com/2013/04/ik-kies-voor-mijn-talent-talenten-toolbox.jpgDaarmee heb je een werkvoorraad materiaal waar je langdurig mee aan de slag kan. Kaartjes met talent beschrijvingen, hefboomvaardigheden en duidingen van de context waarin talenten en hefbomen werken. Ook vind je er een serie oefeningen die je in kunt zetten als je met talenten wilt werken. Leuk leesvoer waar je ‘werkvormen’ uit kan kiezen en je eigen leer en werklijn mee kunt opbouwen. Er staan aanzienlijk meer werkvormen in dan wij hebben gebruikt in deze leergang, dus door een aantal succeservaringen op te doen kun je je eigen pallet aan werkvormen ontwikkelen. De leergang is veel meer dan het verkennen van de talenten toolbox, in de werkbijeenkomsten gebeuren sowieso al spannend processen, je bent immers lekker druk met je eigen en andermans talenten bezig. Verbazingwekkend dat het ontdekken, benoemen en ook accepteren van je eigen talenten, soms zoveel kan vragen... Brenda en Margriet weten snel een vertrouwde setting te maken op telkens wisselende locaties, waardoor het ontdekken al meteen begint. Het maakte mij nieuwsgierig, naar waar we nu weer terecht zouden komen.

Methodisch heb ik twee inspirerende ontdekkingen gedaan: de eerste was het werken met paarden; paarden reageren primair en in het contact en de relatie met een paard zie je je eigen focus en leiderschap. Als je afdwaalt met je gedachten, dus uit contact gaat dan zie je het paar ook vertrekken. Ik maakte een keuze uit een groot solide Iers paard en een Arabier, het eerste stond voor het oude en het tweede voor de uitdaging. Ik kreeg antwoord op mijn vraag of ik voor het nieuwe (=het waarderende) moest gaan. Adembenemend, omdat een ieder uit de kudde een keuze maakt om mee te werken en voor je ogen zie het gebeuren of niet.

De tweede ontdekking is de bedriegelijke eenvoud van het werken met een talentopstelling. Je maakt zelf de keuze van je talenten en positioneert ze in de ruimte ten opzichte van je eigen focus. Is dat alles? Nou bijna want dan gaan die talenten praten over hun onderlinge positie en relatie en ten aanzien van je focus. Fascinerend om te doen, te zien en te begeleiden, niet altijd eenvoudig, omdat het vooral gaat dat de opstellingen maker verder komt. Een ingrijpende methode, waar ik graag mee verder werk in coaching en begeleiding.

Waar ikzelf het meest aan heb moeten wennen zijn sommige van de talentnamen en beschrijvingen, de ervaring is dat je daar doorheen kunt kijken en ook dat niets je tegen houd om eigen beschrijvingen en namen te gaan gebruiken voor een talent, daarvoor kun je de bestaande beschrijving gebruiken of  plukken uit verschillende bestaande talent beschrijvingen. Grote kans dat je dan bezig bent om je talent als ontrafelaar of foutenspeurneus in te zetten, of zou het dan toch woordkunstenaar zijn? De verbinding tussen talenten, hefboomvaardigheden en context is intrigerend en vooral het gesprek daarover (de relationele dimensie…) omdat je via reflectie en toenemend zelfinzicht ook aanwijzingen krijgt of zelf formuleert over een volgende stap of richting. Immers een talententraject en gesprek levert je meer inzicht en focus op!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.